Koolhydraten

Zijn koolhydraten echt zo slecht?

Zoals je vast wel weet leveren koolhydraten het lichaam voornamelijk energie. Het is eigenlijk de brandstoftank van ons lichaam. Vaak kennen koolhydraten ten onrechte een negatieve bijklank, omdat ze als één soort worden gezien. Er zijn echter verschillende types koolhydraten, hieronder iets meer info over de opsplitsing en hun eigenschappen.

Ken jij het verschil tussen simpele en complexe koolhydraten?

Complexe koolhydraten zijn interessant, omdat ze het lichaam gedurende langere tijd energie leveren. Ook bevatten deze veel vezels, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en een langere verzadiging. Ze helpen dus suikerdipjes doorheen de dag vermijden en worden daarom ook langzame koolhydraten genoemd. Volkoren graanproducten, quinoa, groenten en bonen zijn hier voorbeeld van.

Simpele koolhydraten geven snel energie, waardoor je een suikerpiek krijgt. Dit is maar van korte duur, waardoor je nadien snel in een suikerdip belandt. Er zal een snelle verandering optreden van de bloedsuikerspiegel. Ook bevatten sommige simpele koolhydraten vaak minder vitaminen, mineralen en vezels. Koekjes bijvoorbeeld zorgen voor een suikerpiek en bevatten niet veel nuttige voedingsstoffen voor ons lichaam. Fruit daarentegen bestaat uit snelle suiker, maar ook vitaminen en mineralen.

Wat als je te veel koolhydraten eet?

Snelle koolhydraten komen snel in het bloed terecht en geven zo onmiddellijk energie. Wanneer je deze energie niet direct verbruikt, is er een opslag van koolhydraten mogelijk in je lever en spieren. Deze opslag is echter beperkt. Wanneer je dus veel meer koolhydraten eet, dan je eigenlijk verbrandt, worden de resterende koolhydraten opgeslagen als vetmassa. Van vetmassa is dan weer een onbeperkte opslag mogelijk.

Hoe gaat het dan in zijn werk als je graag wat kilootjes wil afslanken?

Vaak zie je info verschijnen rond koolhydraatarme diëten. Door je koolhydraatinname te beperken, zal je lichaam zich van een andere brandstof moeten voorzien. Van zodra de reserves koolhydraten uitgeput zijn, schakelt het lichaam over op de secundaire energieleverancier, namelijk de vetreserves. Door de koolhydraatinname dus te beperken, kan je de vetreserves aanspreken en zo gewicht verliezen.  

Het Rainpharma dieet maakt deels gebruik van deze werkwijze. De koolhydraatinname wordt hier beperkt, rekening houdend met jouw behoefte. Daarnaast zorgen we dat je voldoende inname van eiwitten hebt en zullen supplementen toegevoegd worden voor het ophalen van eventuele tekorten en een goed functioneren van jouw lichaam. In uiterste nood zal het lichaam anders namelijk energie willen halen uit eiwitten en zal je spiermassa afnemen. Iets wat we net niet willen. Meer over eiwitten lees je in onze volgende blog.