Weet jij of je al je vitamientjes en mineralen binnenkrijgt op een dag? Weet je überhaupt hoeveel je van alle stoffen zou binnen moeten krijgen? We krijgen vaak het antwoord ‘Ik eet voldoende fruit en groenten, ik heb geen supplementen nodig’. Ontdek hier hoe onze voeding er de dag van vandaag uit ziet en ontdek zelf of je voldoende binnenkrijgt ( van het goede).

Onze voeding is “leeg” door massaproductie en verwerking

Onze groenten en fruit komen van over heel de wereld en nog maar zelden uit onze eigen tuin.  Als we de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding vergelijken van vroeger (1985) tot en met 2002 zien we dat heel wat voedingsmiddelen 12% tot 87% minder voedingsstoffen bevatten. Benieuwd hoe deze tabel er in 2020 uit ziet, al moeten we niet vertellen dat het waarschijnlijk niet positiever geworden is.

 

De oorzaak hiervan kunnen we terugvinden in de uitputting van onze gronden, luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag en transport.

We zijn ondervoed en toch eten we meer dan ooit

Last van een buikje? Je bent niet alleen. In Vlaanderen hebben 55% mannen en 42% vrouwen te kampen met overgewicht. Voeding is er met andere woorden in overmaat, maar we eten vooral de foute (nutriëntarme) voeding.

Te veel: frisdranken, koeken, chips, fastfood,..
Te weinig: groenten, fruit, water, vezels,..

Dit maakt dat we wel de nodige hoeveelheid aan calorieën opnemen, maar dat we anderzijds ondervoed zijn wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels,..

 

De optimale concentratie is vaak veel hoger dan de RI (= Referentie Inname)

Hoe gaat dat in zijn werk? De optimale concentratie van een voedingsstof ligt vaak vele malen hoger dan de standaard referentie inname (RI). De RI is de hoeveelheid die we minstens nodig hebben om geen merkbare gezondheidsklachten te ontwikkelen. Denk aan scheurbuik in geval van vitamine C.

Als we echter een merkbaar gezondheidseffect wensen te verkrijgen liggen de hoeveelheden vaak veel hoger.

We verbruiken meer door onze huidige levensstijl

We vragen veel van ons lichaam en dan hebben we het niet over beweging, helaas. Denk aan stress, luchtvervuiling, pesticiden en herbiciden in onze voeding.  Allemaal factoren die de antioxidant capaciteit van ons lichaam zwaar op de proef stellen en voorraden uitputten. Daarnaast zitten we vaak hele dagen binnen waardoor we o.a. drastische tekorten aan vitamine D zien.

 

Denk jij dat jij alles binnenkrijgt?

Als je de optelsom maakt… Beslis maar even voor jezelf of jouw balans goed zit. Kan je ook wel een extra boost gebruiken?

Voedingssupplementen horen niet een gezonde voeding en levensstijl te vervangen, maar wel aan te vullen! Gezond eten en drinken & bewegen blijven dus de basis van een gezond lichaam. Maar als je wil optimaliseren, meer energie wil hebben, de beste versie van jezelf wil zijn.

Stuur ons dan een mailtje en we kijken samen naar jouw huidige patroon en maken een persoonlijk advies op.